Orai Vilnius

Kas meluoja ?

klasutukas

Zvejams.lt redakciją pasiekė žvejų bendruomenės paklausimai apie įvykį „Brakonierius dangsto gamtos apsaugos pareigūnai ?“ . Redakcijos vardu kreipėmės į Kauno aplinkos apsaugos departamentą, bei Aplinkos apsaugos agentūrą. Iš gautų atsakymų, mums dar labiau nebeaišku, kur liko TIESA.

Tad viskas iš pradžių.

Dviem kauniečiams: Egidijui Saikauskui ir Daumantui Šatui – plaukiojant Kauno mariose š.m. rugsėjo 4 dieną, apie 20 val. 40 min. netoli Šlienavos, staiga sustojo jų motorinė valtis. Pabandę paplaukti ir atgal, ir pirmyn, draugai suprato, kad sraigtas įsipainiojo į UAB Vidora pastatytus tinklus. Kadangi pagal galiojančius įstatymus, nežymėtus tinklus ištraukti gali tik gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, Daumantas per bendrąjį pagalbos centrą susisiekė su gamtos apsaugos inspektoriumi ir pranešė apie akivaizdų brakonieriavimo faktą.

Anot Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento, Kauno mariose verslinę žvejybą vykdančios 5 įmonės nuo 2012 m. sausio 1 d. iki 2012 m. rugsėjo 30 d. patikrintos 20 kartų, iš jų 13 kartų buvo tikrinta verslinė žvejyba įmonė, į kurios tinklus įsipainiojo kauniečiai. Patikrinimų metu nustatyti 8 verslinės žvejybos taisyklių pažeidimai.

Įdomus faktas – jau pasiekus, įvykio herojams, krantą, jie sulaukė skambučio iš tinklo savininkų, kuriuos surado gamtos apsaugos inspektorius ir perdavė jų telefono numerį! Žvejai teiravosi, ar nepatyrė pramogautojai nuostolių ir pakvietė kitą dieną “užsukti žuvyčių“!.

Rugsėjo 6 dieną D.Šatas sulaukė skambučio iš Girionių PN inspektoriaus, kuris pakvietė atvykti pasikalbėti, pasak jo, „dėl tų tinklų“.  Jiems nuvykus,  buvo pasakyta, kad yra gautas pareiškimas dėl turto sugadinimo! Netrukus atvyko žvejų atstovas, kuris apkaltino piktybiniu tinklo sugadinimu, neteisėtais veiksmais su pramoginiu kateriu, nors kaip laivavedys E.Saikauskas teigia nepažeidęs jokių laivybos taisyklių. Policijos pareigūnai pareikalavo laivo bilieto ir laivavedžio teisių bei nusirašė duomenis, tačiau nesurašė jokio apklausos protokolo, todėl daroma prielaida, kad pareiškimas iš žvejų nebuvo gautas.

Anot, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento, Kauno mariose yra leidžiama žvejyba verslinės žvejybos įrankiais pagal nustatytą tvarką ir nustatytus žvejybos limitus bei kvotas. Šiuo metu versline žvejyba Kauno mariose verčiasi penki žuvų išteklių naudotojai, kurie žvejybos tinklus stato jiems priskirtuose plotuose. 2012 m. rugsėjo 4 d. Kauno marias ties Biliūno ir Monikos įlankomis aplinkosaugininkai stebėjo nuo 19.00 val. iki 20.45 val. Minimoje vietoje žvejų verslininkų tinklų statymas aplinkosaugininkų buvo stebimas nuo kranto ir buvo matyti, kad tinklai pastatyti pagal keliamus reikalavimus - tinklų galuose buvo plūdurai su vėliavėlėmis.

Pasak laivavedžio, Egidijaus Saikausko, tinklai į kuriuos įsivėlė jų valties sraigtas, nebuvo paženklinti tinkamai. Pasigilinus į pareigūnų teiginius, susidaro įspūdis, kad inspektoriai neįvertino visus saugios laivybos vidaus vandenyse taisyklių niuansus. Lietuvoje nuo 2010 metų galioja Europos vidaus vandenų laivybos taisyklės, kurių 3.24 punktas nurodo žvejybos tinklų ir karčių žymėjimą, jei yra pastatyti netoli farvaterio. Kadangi visoje Kauno mariu akvatorijoje laivyba neribojama, tinklai dėl saugios laivybos privalo būti pažymėti sekančiai: " Jeigu laivai turi tinklų ar karčių, pastatytų farvateryje arba visai šalia jo, šie tinklai ar kartys turi būti žymimi: naktį: tiek paprastųjų baltųjų žiburių, matomų iš visų pusių, kiek užtenka jų buvimo vietai pažymėti, dieną: tiek geltonų plūdurų ar geltonų vėliavų, kiek užtenka jų buvimo vietai pažymėti."

Anot, Kauno RAAD specialisto, jis 19 val. 45 min. matė, kaip žvejai verslininkai iš medinės valties, vilkėdami rausvos spalvos aprangą, statė tinklus Biliūno įlankoje, tarp Nemuno vagos ir UAB „Kamasta“ pirties, o nuo Šlienavos gyvenvietėje esančios betonuotos aikštelės apie 20 val. į Kauno marias buvo nuleista šviesios spalvos motorinė valtis, su kuria Biliūno ir Monikos įlankose plaukiojo du asmenys. Pareigūnas, stebėjęs žvejų verslininkų veiksmus, matė, kad statomi tinklai abiejuose galuose buvo pažymėti plūdurais su vėliavėlėmis. Taip pat tinklai buvo statomi apie 300 – 400 m nuo Nemuno vagos kranto (apie 800 – 1000 m nuo farvaterio). Įvykis įvyko 20 val.40 min. Saulė leidosi rugsėjo 4 dieną 19 val. 05 min. Naktis, anot Lietuvos Respublikos Susisiekimo ministerijos, reiškia laiko tarpą tarp saulėlydžio ir saulėtekio. Pagal saugios laivybos įstatymo 3.24 punktą verslininkai savo tinklus turėjo pažymėti sekančiai: :  sustatyti tiek paprastųjų baltųjų žiburių, matomų iš visų pusių, kiek užtenka tinklų buvimo vietai pažymėti. Akivaizdu, kad šis įstatymo reikalavimas nebuvo vykdomas.

Taip pat, Egidijus, stebisi fakto, kurį nurodė Kauno aplinkos apsaugos pareigūnai „2012 m. rugsėjo 4 d. Kauno marias ties Biliūno ir Monikos įlankomis aplinkosaugininkai stebėjo nuo 19.00 val. iki 20.45 val.“. Bet paskambinus Daumantui telefonu pareigūnams, anot jų, jie tuo pat metu dirbo Nemune. Abejones dėl stebėjimo "kokybės" kelia ir įvardintas keleivių,  plaukiojusių šviesios spalvos motorine valtimi, skaičius. Jis nėra tikslus.

Dar viena aplinkybė, prasilenkianti su elementaria logika. Jei jau nelaimėliai įplaukė į verslininkų pažymėtus  tinklus ir gelbėdamiesi iš jų specialiai sugadino 100 metrų (anot Kauno RAAD „žvejai verslininkai nurodė, kad tinklo buvo išpjauta apie 100 metrų“),  kodėl apie tai pranešė Kauno RAAD pareigūnams ir Policijai ?

zvejams.lt

viso 0 nariai dabar klube
Prisijunkite su facebook
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Svetainių kūrimas Via leaurea