Čia aš apie žuveles. Mažai žinomos, apie jas papasakotų tik žvejai. Mažos, ne daugiau nei sprindžio dydžio žuvelės užklydo į Baltiją visai neseniai (sakoma, kad prieš 6 - 8 metus). Manoma, kad per laivų balastinius vandenis atkeliavo iš Juodosios ar Azovo jūrų, mat ten jų gyvenvietė. Ir pasklido sau pas mus! Rusai jas vadina "byčiokais" (jautukais). Minta sraigėmis ir smulkiais vėžiagyviais. Labai vislios...
Dabar pats jų "gaudymetis", žvejai traukia jas net nuo Palangos tilto ir tinklais, į kuriuos papuola netyčiom laiveliais gaudant menkes.
Pagavau kilogramą grundalų Klaipėdos žuvų turguje ir aš :) Nepopuliarios, mažai žinomos, todėl beveik už dyką... Žvejai kalba, kad labai gardi grundalų žuvienė. Labai skanios, užkeptos su morkomis, svogūnais ir pomidorais:
Puiki marinuota!
Paprasčiausia prisikepti ir prisikirsti kaip stintų...
Gera tuo, kad lengvai paruošiama, valyti beveik nėra ką. Mažai ašakų, daug baltos ir sultingos mėsos. Jei kur sutiksit, būtinai paragaukite (girdėjau, kad Palangos kavinėse galima paskanauti) :0)
Nėra net ką labai pasakoti, žuvį iškepti moka visi...
Reikia:
kilogramo grundalų;
druskos, pipirų arba mėgstamų prieskonių žuviai;
keletos žaliosios citrinos riekelių;
miltų voliojimui;
aliejaus kepimui.
Žuveles išdorojame (nupjaustome galvas ir išvalome vidurius, žuvų nepjaustome), švariai nuplauname ir ištriname prieskoniais su druska. Į indą su žuvimis įmetame keletą riekelių žaliosios citrinos ir uždengę marinuojame šaltai.
Žuveles pavoliojame miltuose ir iškepame gerai įkaitintoje keptuvėje...
Valgome karštas, visai kaip stintas, su pavasarinių ridikėlių, svogūnų laiškų ir meškinio česnako lapelių salotomis :)