Aromatingoji. Į dubenėlį įpilama po 1 valg. šaukštą aliejaus ir šilto vandens, įberiamas 1 arbat. šaukštelis vanilinio cukraus ir truputis miltų, įmušamas kiaušinio baltymas. Masė sumaišoma ir gerai išminkoma. Tešla suvoliojama ritinėliais ir supjaustoma gabalais. Jie laikomi anyžių aliejum (jokiu būdu ne anyžių lašais) išteptame plastmasiniame maišelyje.
Avižų dribsnių. Į 1,5 stiklinės virinto vandens įberiama 1 stiklinė avižų dribsnių, 1 valg. šaukštas manų kruopų, viskas išmaišoma. Indelis su tešla įstatomas į karštą vandenį ir uždengtas laikomas apie 20 min. Į atvėsusią košę įpilama 2 arbat, šaukšteliai nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus ir 1 lašas anyžių aliejaus. Masė gerai išminkoma.
Miežinė. I būdas. 10 valg. šaukštų sijotų miežinių miltų sumaišoma su 9 valg. šaukštais vandens. Tešla gerai išminkoma. II būdas. 8 valg. šaukštai vandens ir 10 valg. šaukštų sijotų, miežinių miltų sumaišoma ir užverdamą. Pridedama riekutė (0,25 proc. miltų svorio) baltos duonos ir toks pat kiekis pupų tyrės su tryniu, 1 arbat. šaukšteliu aliejaus ir 1 valg. šaukštu medaus. Visa masė gerai sumaišoma.
Kukurūzų miltų. 8 valg. šaukštus vandens ant silpnos ugnies užverdamą ir maišant įberiama 10 valg. šaukštų kukurūzų miltų. Verdama 5 min. nemaišant uždengtame puode, 10 min. maišant mediniu šaukštu. Išvirusios karštos tešlos gumuliukas tįsta, limpa prie pirštų, spaudžiamas nesideformuoja, netrūkinėja, metamas atšoka kaip guminis. Tokia tešla dar minkoma 10 min. Skaninama žūklėje — ant kiaušinio dydžio gabalėlio užlašinama truputis mėtų, valerijono, anyžių, kamparo aliejaus arba terpentino. Paskanintas gabalėlis suminkomas.
Kukurūzų su duona ir medum. Gaminama taip pat, kaip kukurūzų miltų tešla. Į karštą ją dedama riekutė sutrupintos baltos duonos ir 1 valg. šaukštas medaus. Tešla gerai suminkoma.
Kukurūzų su pupomis tešla gaminama iš 7 valg. šaukštų virinto vandens, 8 valg. šaukštų kukurūzų miltų ir 2 valg. šaukštų pupų tyrės. Viskas gerai sumaišoma.
Kukurūzų su kiaušiniu. Į 8 valg. šaukštus vandens įmaišoma 10 valg. šaukštų kukurūzų miltų ir įmušamas kiaušinio trynys. Masė gerai suminkoma ir paskaninama 1 valg. šaukštu medaus.
Kukurūzų ir ruginių miltų. Imama po 8,5 valg. šaukšto vandens ir kukurūzų ir 1,5 valg. šaukšto ruginių miltų. Masė išmaišoma, išverdamą ir gerai suminkoma.
Kuojų „omletas". Kiaušinio trynys maišomas su 0,5 stiklinės tarkuoto fermentinio sūrio. Įpylus 1 arbat. šaukštelį pieno, pašildoma aliejuotoje keptuvėje.
Manų. Metalinė dėžutė nuo saldainių pridedama manų kruopų, į kurią įberiama žiupsnelis druskos ir 0,5 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus. Įpylus truputį vandens, masė gerai išmaišoma. Uždengus dangtelį, dėžutė su mase įmetama į verdantį vandenį. Pavirta 15 min. atvėsinama. Manų tešlą labai mėgsta karšiai.
Kanapių sėklų tešlai imama 1 stiklinė maltų išvirtų šių sėklų, pridedami 2 valg. šaukštai miltų, 1 valg. šaukštas cukraus pudros, ir gauta masė suspaudžiama tankiame audinyje. Šis masalas silpnai laikosi ant kabliuko, tačiau labai jaukina žuvį.
Ruginė. 1,5 arbat. šaukštelio miltų sumaišoma su 1 valg. šaukštu vandens. Gaunama standi tešla. Galima pasidaryti ir tąsios tešlos, kuri labai gerai laikosi ant kabliuko. 0,5 stiklinės vandens ištirpinamas 1 arbat. šaukštelis cukraus, 0,5 arbat. šaukštelio druskos, įlašinama 10 lašų aliejaus. Maišant įberiama 2 valg. šaukštai miltų. Gaunama į kisielių panaši masė.
Saldžioji. Keli gabalai duonos minkštimo padedami ant švarios skepetėlės ir apiberiami cukrumi. Skepetėlės galai surišami mazgu, duona suspaudžiama ir 1 min. įmerkiama į verdantį vandenį. Į sukietėjusią tešlą pridedama truputį aliejaus, ir masė minkoma, kol suminkštėja. Tokią tešlą mėgsta raudės, karšiai, karpiai.
Sūrio. Gaminama taip pat, kaip saldžioji, tik vietoj cukraus imama tarkuoto fermentinio sūrio. Prieš žūklę palaikoma supjaustyta su svogūnu; kvapas patinka šapalams.
Su vabzdžiais. Į tyrę iš 8 valg. šaukštų kvietinių miltų, 7 valg. šaukštų vandens pridedama vabzdžių (vorų, musių, lašalų), jų lervų. Svarbu, kad vabzdžiai būtų pagauti, nevartojant chemikalų. Maišoma, iki tešla pasidaro standi.